Handsaeme Machinery - Machine voor de productie van getuft tapijt en kunstgras tapijt

Machine in de kijker: Geautomatiseerde tuftcreels

15/07/2022

Geautomatiseerde tuftcreels

Innovatie

In een samenwerkingsproject met het Italiaanse Primon hebben wij voor een Nederlandse speler in de tuftindustrie een volledig automatische creelconstructie opgezet. Handsaeme stond in voor het mechanische gedeelte; Primon voor het robotisch gedeelte. Bij onze nieuwe geïntegreerde tuftcreels is de constructie zo gebouwd dat er rails voorzien zijn waarop treinen in en uit de creels rijden, waardoor het  op- en afzetten van bobijnen op 1 locatie kan gebeuren. Hierdoor wordt de automatisering met robots eenvoudiger en is er maar 1 locatie waar paletten worden af- en aangevoerd. 

“Automatisatie zorgt voor groter rendement én behoud van de lokale tuftindustrie”


Flexibiliteit & maatwerk

De creels zijn modulair opgebouwd en kunnen erg snel en eenvoudig geplaatst of omgebouwd worden. Naast een speciale voorziening om het aflopen van de bobijnen tegen te gaan, kunnen de creels nu ook hoger gebouwd worden doordat er geen personen moeten aan werken. Beide resulteren dus in een hoger rendement.

 

Veiligheid & gebruiksgemak

Er kan ook automatisch gespliced worden in de creels, en zo zijn er minder bedieners nodig. Wegens stijgend gebrek aan werkkrachten en de verlaging van het aantal operators is dit een enorm voordeel om de personeelskosten te verlagen en toch op de lokale markt te blijven met de productie. Voor de weinige bedieners die nog aan deze machine werken, zijn enkele ergonomische voordelen voorzien zoals luchtblaaspistolen en TL-verlichting in de gangen en is de onderbouw open gelaten om gemakkelijk te kunnen onderhouden.

Machine in de kijker: Geautomatiseerde tuftcreels